Δελτίο Τύπου Τελετής Έναρξης

13/11/2018


Η Τελετή Έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest πραγματοποιήθηκε στις 20:00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Την Τελετής Έναρξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γιάννης Δρακόπουλος και Μαρία Καρακίτσου. H Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου ελληνικού τραγουδήματος κυρία Παρασκευή Κανελλάτου ερμήνευσε το τραγούδι «Μέρα Μέρωσε»

Η Τελετή Έναρξης ήταν αφιερωμένη σε μια σπουδαία προσωπικότητα του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου, τον Γιώργο Αρβανίτη. Ο πολυβραβευμένος Διευθυντής Φωτογραφίας, έχει ξεχωρίσει τόσο για τα λυρικά πλάνα του όσο και για τις συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Στην ΤελετήΈναρξης προβλήθηκε η ταινία «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. 

Image title


Την  Έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ηΥπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Γιώργος Ακριώτης, o κ.  Βαγγέλης Αποστόλου, ο κ. Αναστάσιος Πρατσώλης και η κ. Ζωή Λιβανίου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Θανάσης Μπουραντάς, o πρώην Υπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Μαρκόπουλος και η Δημοτική Σύμβουλος κ.Έλενα Βάκκα.

Με την παρουσία τους τίμησαν για ακόμα μία φορά άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κ. Ροδόλφος Μορώνης, ο συνθέτης κ. Μιχάλης Γρηγορίου, ο ηθοποιός κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Παπαθανασίου, η παραγωγός κ. Δέσποινα Μουζάκη, ο  Πρόεδρος του Ε.Κ. Κ. κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο παραγωγός κ. Βασίλης Λεοντιάδης, ο Ιστορικός Κινηματογράφου κ. Γιάννης Σολδάτος , ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Σ. κ. Χάρης Παπαδόπουλος και ο κινηματογραφιστής κ. Νίκος Καβουκίδης, και ο κύριος Θόδωρος Αγγελόπουλος εκ μέρους του Ιδρύματος Κακογιάννη.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε τη σημασία του Φεστιβάλ ως καθιερωμένου πλέον θεσμού για τη Χαλκίδα και ευχήθηκε στο Φεστιβάλ αποφοιτώντας από το Δημοτικό (με τη συμπλήρωση 12 χρόνων) να συνεχίσει τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Φάνης Σπανός ανέφερε χαρακτηριστικά «το Φεστιβάλ προσφέρει χαρά και συγκίνησηόπως ακριβώς ένα παιδί και νιώθουμε την ανάγκη να προσφέρουμε κάθε διαθέσιμοπόρο για την ανάπτυξή του».

Image title


Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη  του σε όλους εκείνους που μόχθησαν αυτά τα 12 χρόνια για το όραμα αυτό που έγινε θεσμός για την πόλη και ανέλαβε τη δέσμευση να διευρύνει τον θεσμό του Φεστιβάλ ώστε να εκτιναχθεί σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΕKK κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου εξέφρασε την ανάγκη το Φεστιβάλ με τη στήριξη των πόρων της πολιτείας να αναπτυχθεί ταχύτατα και να γίνει διεθνής θεσμός όπως τα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας.

Image title


Ο κινηματογραφιστής κ. Νίκος Καβουκίδης αναφέρθηκε στη μακρόχρονη σχέση του με τον Γιώργου Αρβανίτη και τόνισε πως αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διδάσκαλους του κινηματογραφικού γένους. Ο ηθοποιός κ. Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανέφερεχαρακτηριστικά ότι «ο Γιώργος ασχολείται με τα πάντα με τον ήχο, την εικόνα, την υγρασία, το φως. Είναι δυσεύρετο πλάσμα, με χιούμορ και ευρηματικότητα. Είναι ένας ποιητής της εικόνας».

Την εκδήλωση έκλεισε με την ευχαριστήρια ομιλία του ο Γιώργος Αρβανίτης ο οποίος συγκινημένος είπε πως «υπήρξα τυχερός, γιατί τα χρόνια που πρωτοξεκίνησα ήταν δύσκολα, όμως με κέρδισε το φως, με έκανε καλύτερο, το διοχέτευσα μέσα μου. Είχα καλούς συνεργάτες. Υπηρέτησα το φως, παρόλο που δεν το είδα ποτέ. Συνεχίζω όσο τα μάτια μου βλέπουνε και τα πόδια μου με αντέχουν».

Image title


Η βραδιά συνεχίστηκε μετην προβολή της ταινίας «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter